Інформація щодо тест-системи для лабораторної діагностики коронавірусу SARS-CoV-2
Published: 2020-03-25. Modified: 2020-03-26. Active until: 2020-03-31.

Відповідно до доручення Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Данілова О.М. від 21.01.2020 року № 173/14-04/2-20, Інститут молекулярної біології і генетики НАН України (ІМБГ НАН України) залучено до участі в роботі зі створення лабораторного варіанту української тест-системи для діагностики китайського коронавірусу SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-2019. На сьогодні співробітники Інституту розробили, створили і повністю підготували для використання високоточну «Тест-систему для діагностики коронавірусу COVID-19».

Дана тест-система пройшла реєстрацію в Україні та являє собою готовий до використання набір для кількісної полімеразної реакції (ПЛР). Набір для виявлення нового коронавірусу SARS-CoV-2 розроблений на основі ампліфікації кДНК вірусу у пробі. Детекція реакції ПЛР у реальному часі відбувається з використанням інтеркалюючого флуоресцентного барвника SYBR Green (EvaGreen) та 4-х високоспецифічних праймерів до N-білка коронавірусу SARS-CoV-2 (є також варіант набору з додатковими праймерами на ділянку РНК, що кодує вірусний S білок). В наборі є реагенти для позитивного, негативного і внутрішнього контролів.

Національна академія наук України (НАН України) отримала з великою затримкою (а саме 23.03.2020 р.) незначне фінансування для роботи зі створення й виробництва тест-систем, а ІМБГ НАН України перші виготовлені партії «Тест-системи для діагностики коронавірусу COVID-19» (на 600 аналізів) передав для використання до Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України та до Центру громадського здоров’я МОЗ України в місті Києві. Президія НАН України веде інтенсивні перемовини з Кабінетом Міністрів України щодо фінансування для виробництва наступних партій тест-систем.

Стосовно ситуації з відпусткою співробітників за власний рахунок, то вона є типовою для усіх установ НАН України і ніяким чином не пов’язана з сьогоднішньою ситуацією з коронавірусом. Маємо глобальне хронічне недофінансування усіх установ НАН України. Наукові співробітники мають вибір – або працювати неповний тиждень, або подавати заяви на відпустку за власний рахунок на якийсь термін. На повну заробітну платню бюджетного фінансування не вистачає (особливо на початку року, коли ще не визначено, хто виграв гранти та проекти, подані на національні наукові конкурси).

Цього року ситуація з фінансуванням НАН України зовсім скрутна. Паспорт бюджетної програми «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень» (КПКВК 6541230) з фінансуванням на 2020 рік до цього часу Уряд не підписав, відповідно ці заплановані кошти установи НАН України використовувати все ще не можуть, а там в основному і є заробітна платня. Тому співробітники усіх установ НАН України, в тому числі й ІМБГ НАН України, вимушені виходити з цієї ситуації, йдучи у відпустку за власний рахунок.

Директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України академік НАН України М. А. Тукало



Back to the list