Створення на базі ІМБГ НАН України спеціалізованої лабораторії для роботи з інфекційними матеріалами
Published: 2021-05-15. Active until: 2021-05-31.

12.05.2021 Уряд затвердив Порядок використання коштів Національній академії наук для створення спеціалізованої лабораторії та роботи з інфекційними матеріалами

Спеціалізовану лабораторію (рівень BSL2) для роботи з інфекційними матеріалами буде створено на базі ІМБГ НАНУ.

Кошти (58,6 млн.грн), закладені у держбюджет на нинішній рік, будуть спрямовані на:

  1. створення на базі Інституту молекулярної біології і генетики НАН України сучасної спеціалізованої лабораторії для роботи з інфекційними матеріалами;
  2. придбання новітнього та модернізацію існуючого наукового обладнання з метою оснащення спеціалізованої лабораторії;
  3. акредитацію спеціалізованої лабораторії для роботи з інфекційними матеріалами.

Інститут молекулярної біології і генетики НАН України є лідером у галузі розробки новітніх генно-інженерних технологій, у тому числі зі створення сучасних діагностичних систем для тестування спадкових, онкологічних та інфекційних захворювань і, що дуже важливо, має фахівців найвищої кваліфікації у галузі біомедичних досліджень. Проте досі в ІМБГ не було спеціалізованої лабораторії BSL2 класу.

До кінця року плануємо провести капітальний ремонт приміщень для лабораторії, забезпечити необхідні умови функціональності сучасної спеціалізованої BSL2 лабораторії, придбати необхідне та модернізувати існуюче наукове обладнання, та провести акредитацію лабораторії.

Це дозволить інституту виконувати поставлені урядом завдання (розробка і випуск достатньої кількості діагностикумів, генного інструментарію і прототипів РНК-вакцин, контролю їх якості, сиквенс-аналізу та інших процедур), а також успішно проводити фундаментальні дослідження які потребують відповідного рівня «чистоти».



Back to the list