Пішов з життя член-кореспондент НАН України Дмитро Миколайович Говорун
Published: 2020-12-28. Modified: 2021-01-02. Active until: 2020-12-24.

Колектив Інституту молекулярної біології і генетики НАН України глибоко сумує з приводу великої втрати - 20 грудня зупинилося серце члена-кореспондента НАН України, доктора біологічних наук, професора, завідувача відділу молекулярної та квантової біофізики ІМБГ НАН України ГОВОРУНА ДМИТРА МИКОЛАЙОВИЧА і висловлює щирі співчуття родичам та близьким.

Д. М. Говорун – талановитий український вчений, ім’я якого добре відоме міжнародній науковій спільноті, педагог і організатор науки, який зробив помітний внесок у розвиток молекулярної та квантової біофізики. Народився 18 травня 1950 року на Полтавщині. У 1972 році закінчив з відзнакою Київський держуніверситет ім. Т. Г. Шевченка, в 1976 – аспірантуру в цьому ж університеті. Кандидат фізико-математичних наук ("оптика", 1987 р.), старший науковий співробітник ("біофізика", 1991 р.), доктор біологічних наук ("молекулярна біологія", 2000 р.), професор ("біофізика", 2004 р.), член-кореспондент НАН України ("молекулярна біофізика", 2006 р.).

Трудове життя вченого завжди було пов’язане з фундаментальною наукою: в НАН України він пройшов шлях від старшого наукового співробітника, завідувача відділу до заступника директора з наукової роботи ІМБГ НАН України, яку обіймав 16 років. В останній рік Д. М. Говорун успішно керував відділом молекулярної та квантової біофізики ІМБГ НАН України, викладав в Інституті високих технологій та в Інституті філології Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, опікувався питаннями підготовки кадрів, популяризації науки, підтримки наукових талантів тощо.

Він – автор понад 480 наукових робіт, 6 монографій, 49 авторських свідоцтв на винаходи та патентів України. Його наукові праці широко цитуються у авторитетних міжнародних журналах. Підготував 12 кандидатів і 3 доктора наук.

Д. М. Говорун обіймав посаду заступника академіка-секретаря Відділення БФМБ НАН України, заступника головного редактора журналу "Biopolymers and Сell", був членом редколегії журналів "Фізика живого", "Ukrainica Bioorganica Acta", "Физика молекул", "Innovative Biosystems and Bioengineering" та "Біофізичний Вісник", членом вченої ради ІМБГ НАН України, спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій ІМБГ НАН України та фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, низки наукових товариств, зокрема міжнародних.

Чималі творчі досягнення Д. М. Говоруна принесли йому заслужений авторитет і визнання: Дмитро Миколайович – Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, премії НАН України ім. С. М. Гершензона; нагороджений Грамотою Верховної Ради України, відзнакою НАН України "За підготовку наукової зміни", низкою почесних грамот – Міністерства освіти і науки України, Київського міського голови, Голосіївської у місті Києві Держадміністрації; має нагрудні знаки: "Изобретатель СССР", "Відмінник освіти України", "Знак пошани Київського міського голови".

Д. М. Говорун творив і плекав науку протягом всього свого життя, відрізнявся добротою, людяністю, благородством душі, турботою про людей, високим летом наукової думки і патріотизмом.

Господь Бог обдарував Дмитра Миколайовича не тільки розумом і таланом, але й найкращими людськими якостями, такими як скромність, душевність, чесність та порядність.

Головною нагородою Дмитру Миколайовичу є людська шана, повага і любов...



Back to the list